/

Junta

Et helt almindeligt uddrag fra Diktator… fra den folkedemokratiske præsidents, Jonacios, dagbog: Klokken 8.37 spiser jeg morgenmad og kigger ud over mit smukke ørige, Republica de los Bananas. Klokken 9.34 indkalder jeg overhovederne fra de andre gangsterfamilier… republikkens ledende borgere for på demokratisk og transparent vis at udpege mit nye regeringskabinet. Klokken 10.14 er der budgetforhandlinger i parlamentet, hvor vi fordeler de fuldstændigt tossede mængder af ulandsbistand… de få midler, som stormagterne sender os som undskyldning for århundrederes kolonial udbytning. Klokken 10.51 er budgetforhandlingerne gået i hårknude. Klokken 10.53 er budgettet vedtaget med hjælp fra indenrigsministerens sikkerhedsstyrker, der gennemtvinger budgettet at gunpoint ved enstemmighed. Klokken 12.34 sørger Indenrigsministeren for, at Flådens Admiralissimo bliver skudt i sengen hos sin elskerinde… en forræder, der begik femtekolonnevirksomhed blev pågrebet og vil blive stillet for en dommer. Klokken 12.38 udnævner jeg min fætter som ny Admiralissimo… igangsætter jeg en proces, der på meritokratisk vis skal finde en ny øverste leder for flåden. Klokken 15.37 indsætter jeg et tocifret milliardbeløb på min hemmelige bankkonto i Schweiz… investerer jeg gennem centralbanken en fornuftig del af landets budget i sikre, schweiziske statsobligationer. Klokken 18.27 ser jeg hærens anden og tredje brigade marchere i retning af mit palads. Jeg har ikke hørt noget om en militærparade i dag. Og hvorfor går politiet og de studerende med i paraden?

Antal spillere: 2-7 spillere

Varighed: 120-240 minutter

Grad af tilfældighed: Mellemhøj

Indehaver af spillet: Rentemeisteren

Reglerne: Reglerne del 1Reglerne del 2 (ingen BB&B house rules pt.). Spillets hjemmeside.

Side på BoardGameGeek: Her


Junta er på mange måder det skræddersyede spil til dette så stolte broderskab. Det formår på én og samme vis at kombinere Game of Thrones dybt Diplomacy-inspirerede forhandlings- og forræderielementer med en hel ustyrlig mængde politisk korrekthed. Derudover har spillet en række elementer, som burde gøre enhver politologisk interesseret spiller helt kæk: To-fases afstemningsrunder, regeringsudpegelser, budgetforhandlinger. What’s not to like? For at krydre hele blandingen lidt mere slår spillet også fra tid til anden over i et nærmest klassisk, taktisk wargame, hvor spillerne får lov at skyde løs på sine modstandere. Velkommen til Republica de los Bananas!

Spillets grundmekanikker

Grundlæggende er spillet opdelt i to vidt forskellige dele: Det politiske spil og Coup-spillet.

Det politiske spil er opdelt i en række faser, som kort er beskrevet nedenfor og udgør størstedelen af spillet:

Fase 0 – valg af præsident: Spillerne vælger præsidenten på “demokratisk” vis. Alle spillere har en stemme samt de stemmer, de kan samle fra de Influence-kort, de har liggende foran sig. Det kunne eksempelvis være at fagforeningerne var på ens side og derfor gav ekstra stemmer. Afstemningen foregår i to runder, hvor guld og grønne skove kan loves til højre og venstre. Valg af præsidenten sker før første runde og hver eneste gang, der af den ene eller anden grund bliver behov for det.

Fase 1 – Korttrækning: Spillerne trækker de kort, som de kan bruge i løbet af spillet. Det er alt fra nye indflydelseskort, til muligheden for at modtage anonyme donationer, hyre snigmordere osv.

Fase 2 – Sammensætning af Kabinettet: Præsidenten udpeger sit nye kabinet, der består af en Indenrigsminister, Den Øverstkommanderende for Luftvåbnet, Flådens Admiral, samt Generalerne for hhv. Hærens 1., 2. og 3. Brigade.

Fase 3 og 4 – Modtagelse af U-landsbistand og Budgettet: Præsidenten modtager et hemmeligt beløb i ulandsbistand, som han skal fordele på budgettets forskellige poster dvs. spillernes lommer. Kan præsidenten ikke få flertal for sit budget, kan Indenrigsministeren indsætte politiet og tvinge det igennem. Vil han ikke det, ryger alle pengene i Præsidentens lomme.

Fase 5 og 6 – Gemmesteder og Lejemord: Spillerne beslutter sig for hvilket af fem mulige gemmesteder, de vil søge tilflugt. Herefter kan spillerne bruge Assasination-kort til at slå hinanden ihjel med, hvis de kan gætte, hvor de andre er. I tilgift får de også den afdøde spillers overskydende lommepenge.

Fase 7 – Bankforretninger: De spillere som overlevede snigmordet og som befandt sig i centralbanken kan overføre deres lommepenge til deres hemmelige bankkonto i Schweiz. Vinderen af spillet er den, der til sidst har flest penge i Schweiz.

Kupspillet: Den anden halvdel af spillet opstår i Fase 8. Her kan spillere, der følte de blev overset ved udpegningen af kabinettet, eller som var utilfreds med fordelingen af ulandsbistanden, gøre et kupforsøg. Her skal alle spillere så gøre op med sig selv, om de vil stå på Præsidentens eller på oprørerens side. Alt efter hvilke positioner de forskellige spillere har tilranet sig, styrer de forskellige styrker. Det kan være marinesoldater, en af hærens brigader, utilfredse studerende og meget mere. Når røgen har lagt sig, er vinderen af kupforsøget den side, der kontrollere størstedelen af byens kritiske infrastrukturspunkter såsom radiostationen eller parlamentet. Når kuppet er overstået ryger enten oprørerne eller præsidenten op mod muren og et nyt styre bliver indsat. Og som ved en hver god revolution fortsætter hverdagen i diktaturet dagen efter.

Spiloplevelsen

Spillet bærer i høj grad præg af at være humorbaseret i den politisk ukorrekte ende. Det bærer nogle af spillets reviews også præg af, hvis man søger rundt på nettet. Mange giver det derfor urimeligt lave scores, da de mener det er stereotypt.

Junta har alle de elementer, som man elsker fra Game of Thrones med forhandlinger, backstabbing, lokumsaftaler osv. Men muligheden for kup giver også et rart afbræk, hvor man får lov at få afløb for sine frustrationer gennem Air Strikes og Gunboats. I modsætning til mange af vores andre spil får alle spillere muligheder for at gå i kødet på hinanden i disse Coup-faser, da brættet ikke har flere felter end at man godt kan bekrige spilleren længst fra en.

Spillet er klart sjovest, hvis man nærmer sig spillets maksimale antal spillere. Der findes også spilvarianter for helt ned til to-spillere, men disse frarådes, da det interessante i spillet ligger i forræderiet og rævekagerne.

Alt i alt et godt forræderispil tilsat en god portion humor.