VFA-27 “Backstabbers” i Irak 1991

VFA-27 “Backstabbers” i Irak 1991

posted in: Kampreferat | 0
Lieutenant Commander Jonas “Grand Master” Celeborn. Top guns on display.

Året er 1991 og Operation Desert Storm er lige på trapperne. Saddam Hussein har invaderet Kuwait, og det kan USA og dets allierede ikke tillade. Det irakiske militær er ikke blandt verdens bedste, men koalitionsstyrkerne vil naturligvis gerne vinde med så få tab og så meget prestige som muligt. Derfor er det en no-brainer, at USA’s flåde beder sin allerbedste elite-eskradille om at udføre de allerfarligste missioner. Der er naturligvis tale om U.S. Navy Strike Squadron VFA-27 “The Backstabbers”, der er baseret på CVN-73 USS George Washington og er under kommando af den legendariske Commander Jonas “Grand Master” Celeborn.

The Backstabbers har fået at vide, at de har seks dage til at sikre, at Operation Desert Storm bliver en succes. Jo flere succesfulde missioner, desto bedre. Men enhver fejlslagen mission har en anseelig opportunity cost, lige som enhver mistet pilot og kampfly koster både tårer, penge og prestige.

Brought to you by Hornet Leader: Carrier Air Operations


Carrier Air Wing Commander Stanislav “Mystic” Stanchev har sammensat følgende hold til denne seks-dages mission (navn, call sign, flytype, skill level):

  • Commander Jonas Celeborn – Call sign: Blackhawk – F/A-18C Hornet – Veteran
  • Lieutenant Commander Jeppe Christensen – Call sign: Cowboy – F/A-18C Hornet – Skilled
  • Lt. Andreas Rathmann – Call sign: Mustang – F/A-18C Hornet – Average
  • Lt. Mathias Heinze – Call sign: Talon – F/A-18C Hornet – Average
  • Lt. Johannes Schuldt-Jensen – Call sing: Ogre – F-14 Tomcat – Average
  • Lt. Anton Stanchev – Call sign: Teflon – F-14 Tomcat – Average
  • Lt. Magnus Koudahl – Call sign: Mullet – A-6 Intruder – Average
  • Lt. Søren Schrøder – Call sign: Cracken – A-6 Intruder – Green
  • Lt. Rasmus Hald – Call sign: Tuna – A-7 Corsair – Green
  • Lt. Mikkel Mejling – Call sign: Eyes – E2C Hawkeye – Green

VFA-27 “Backstabbers” klar til aktion over Irak.

Dag 1 – Into the Danger Zone

 

Saddams produktion af kemiske våben må og skal stoppes

Kenny Loggins blæser ud af højtaleren, da Stormesteren og Hofmystikeren kommer ind i briefingværelset på USS George Washington, en kold bajer i hver hånd. Eskadrillens øvrige medlemmer lægger med det samme deres spil Machiavelli fra sig og afventer med spænding hvad de to ældsteofficerer har at sige. Hofmystikeren beretter, at flådegruppen har fået efterretninger om henholdsvis en irakisk barak-base og et svært bevogtet laboratorium, hvor Saddam mistænkes at producere sine kemiske våben. Der er en mulighed for at angribe begge mål i samme dag, men Hofmystikeren tøver at satse så meget på missionens første dag. Laboratoriet er et relativt stresserende mål, og det ligger relativt dybt inde i Irak. Men det vil gavne den overordnede indsats, og det vil give værdifuld erfaring. Det bliver derfor eskadrillens mål.

Efterretningsrapporterne vidner om relativt ringe luftværnsforsvar omkring laboratoriet, inkl. flere infanteri-enheder og blot et enkelt SA-10 “Grumble” anti-luft missilsystem med lang rækkevidde. Til gengæld er der risiko for markant tilstedeværelse af fjendtlige jagerfly.

Eskadrillens mest erfarne pilot, Stormesteren, a.k.a. Blackhawk, vælger at sidde missionen over. Hans underordnede har mere brug for erfaringen, og han stoler på, at Jeppe “Cowboy” Christensen kan klare ærterne. Stormesteren gemmer sit krudt til hårdere opgaver. Dagens hold ser derfor ud som følger:

Cowboy bliver flight leader. Han kan lidt af det hele med sin afbalancerede F/A-18C Hornet jagerbomber, men han er bedst til luft-tll-jord angreb. Missionsholdet får derfor dedikeret luftkampsassistance af Anton “Teflon” Stanchev og hans F-14. Teflons F-14 udrustes blandt andet med to AIM-54 Phoenix langdistance luft-til-luft missiler. Med forvnetning om mange “bandits” i operationsområdet bliver Mathias “Talon” Heinze også en del af holdet, da han med sin F/A-18C er lige så god til luftkamp som han er til at bombe mål på jorden. Laboratoriekomplekset er et relativt stort mål. Ud over de tre Hornet-fly vil det primært være Magnus “Mullet” Koudahl, der med sin A6 Intruder skal søge at gøre en ende på Saddams kemiske våben. Rasmus “Tuna” Hald kommer med på missionen. Selvom hans A7 Corsair er et af de mindre brugbare fly på The Backstabbers’ hangerskib, så får han her god mulighed for værdifuld erfaring. Og hans luft-til-jord evner samt relativt kølige attitude er begge nyttige aktiver. Endelig vælger Hofmystikeren at sende Mikkel “Eyes” Mejling med på missionen. Mejlings E2C Hawkeye er det ældste fly på hangarskibet og derved det tætteste, han kunne komme på det første fly. Hans Hawkeye skal primært øge de øvrige piloters situationsfornemmelse og hjælpe dem med at komme helskindede igennem missionen.

Dagens hold. Klik for større billede.

Hofmystikeren beder sine øvrekommanderende om at spendere to AIM-54 Phoenix langdistancemissiler til Antons F-14 samt om lufttakning for ikke at blive alt for handicappet af den lange afstand til målet. Det er en relativt dyr omgang, men The Backstabbers skal ikke starte med et nederlag.

Derudover får alle fly, bortset fra Antons F-14 og Mejlings E2C monteret ECM pods for at øge deres chancer imod fjendtlige angreb. Hofmystikeren spreder en god portion AGM-88 HARM missiler ud på flyene for at være udrustet mod fjendens bedste – men også mest sårbare – luftværn. Mullet har den primære ladning bomber til at tilintetgøre laboratoriet med, men Jeppe, Hald og Heinze tager også nogle Mk. 84 Iron Bombs med for at hjælpe til. Endelig har holdet en snes raketter med, der kan give lidt ekstra luft-til-jord rækkevidde og hjælpe med at undertrykke fjendtlige installationer på jorden, når de angriber.

 


Missionen sættes i gang og de seks fly tager af sted fra USS George Washington med kurs mod Al-Rutah. En nervøs Hofmystiker og en selvsikker Stormester følger med på skærmene fra hangarskibets kommandorum. De seks “Backstabbers” er dog tydeligvis ved godt mod og glæder sig til aktion. Men for lige at dulme nerverne har den snarrådige Mathias “Talon” Heinze forberedt en overraskelse til sine holdkammerater. Over radioen siger han, at hver af piloterne skal mærke efter under deres respektive sæder. De finder alle et forseglet shot Fernet, som den gode Heinze har forberedt. Uden at tøve bunder de alle, og undervejs sender Heinze en selvsikker melding om, at de alle er “Sierra Hotel” (shit-hot). Med al den dejlige Fernet i blodbanerne er “The Backstabbers” nu ekstra tændte og skarpe.

Holdet deler sig op i tre. Hovedstyrken rykker ind mod laboratoriet fra øst for at undgå irakernes SA-2 Guideline, der har en mellemlang rækekvidde, men kun mod mål i store højder. Jeppe og Heinze rykker ind fra henholdsvis Nord og Syd for at kunne undertrykke eventuelle angreb fra jagerfly i deres respektive sektorer.

I mellemtiden sender det irakiske luftvåben i alt fem jagerfly i forsøget på at standse The Backstabbers. Jeppe rynker bekymret på panden i sin Hornet, da han over radioen hører, at to af de fjendtlige bandits er henholdsvis en MiG-29 Fulcrum og en MiG-25 Foxbat, der begge har anseelig rækkevidde i luft-til-luft kamp. Irakerne formår også at rykke et af deres mobile luftværn i vejen for The Backstabbers’ hovedstyrke. Dette er dog en håbløs manøvre, da flådepiloterne flyver for højt til at være i fare.

Anton med kampagnens første kill – kun en succes takket være tanken om Fernet

I stand-off afstand påbegyndes angrebet af Antons F-14. Med et begejstret “Fox Three” over radioen sender han sin første AIM-54 Phoenix mod den irakiske MiG-29. Takket være Heinzes Fernetbårne opmuntring lykkes dette langdistancangreb. “Scratch one bandit,” rapporterer Mejling over radioen til Stormesteren og Hofmystikerens store glæde. Som missionens første kill ved den erfarne Hawkeye pilot, at det er vil forblive missionens bedste. Anton får også affyret sit andet Phoenix missil imod fjendens MiG-23, men den irakiske pilot undviger med en selvsikker barrel roll.


Tur 1

Magnus “Mullet” Koudahl viser, hvordan man gør det af med luftværn

Missionen er nu i gang. Mejlings højtflyvende Hawkeye forbedrer Mullets situationsfornemmelse, og han affyrer et AGM-88 HARM missil mod det irakiske SA-10 Grumble, der ellers udgør en alvorlig trussel mod eksadrillen. Mullets radar-lock er spot-on – men akkurat som med Anton – så lykkes hans luft-til-jord angreb udelukkende takket være Fernet-flaskens urter. De øvrige Backstabbers kan ikke nå yderligere fjender, men gør nu klar til modangrebet.

Den MiG-25, som med sikker hånd undveg Antons Phoenix spilder ingen tid og får hurtigt lock-on på netop Mullets A-6 Intruder. I første omgang tror Magnus, at hans ECM pod vil være tilstrækkelig til at få det irakiske missil ud af funktion, men det elektroniske system klarer ikke ærterne. Mullet må derfor bruge alle sine evner til, ved hjælp af chaff og manøvrer at undvige angrebet. Det lykkes lige akkurat.

Cowboy viser de unge knægte, at han også kan det shit

Ingen af de øvrige fjender kan nå The Backstabbers. Så Mullet aktiverer endnu et af sine AGM-88 med det irakiske SA-8B Gecko i nord som mål, der ellers ville kunne skyde på holdet i næste øjeblik. Endnu en fuldtræffer fra Magnus! Man kan høre et dybt heavy metal brøl igennem radioen. I mellemtiden har holdleder Jeppe “Cowboy” Christensen også låst sit mål på en anden SA-8B Gecko tæt på laboratoriet. Ingen er i tvivl om, at den garvede Hornet pilot rammer sit mål. Endnu et luftværn fjernet. Endelig bruger Heinze også en AGM-88 til at fjerne den lidt mindre trussel fra et SA-13 Gopher værn.

De fem kampfly på Backstabbers-holdet rykker nu tættere på laboratoriet og skifter til lav flyvehøjde for at undgå den SA-2 Guideline, som de nu er inden for rækkevidde af, og for at kunne bruge både missiler, raketter og kanoner hvis nødvendigt. Mejlings Hawkeye holder sig tilbage på sikker afstand fra den hede missiludveksling.


Tur 2-3

Cowboy bruger sin fortrinlige situationsfornemmelse på at fyre et AIM-7 Sparrow missil af imod den fjendtlige MiG-23, der nu er inden for skudvidde, men den irakiske pilot undviger. Antons F-14 formår heller ikke at ramme nogen af de resterende jagere.

Teflon med endnu et kill

Til gengæld formår fjendens MiG-21 at manøvrere sig bag om Jeppes Hornet og får overraskende hurtigt et missile lock på. Jeppe beder hurtigt om hjælp, og Anton tøver ikke med at komme sin holdleder til undsætning. Han affyrer et AIM-7 missil, der får den irakiske jager til at udføre undvigelsesmanøvrer, hvorved hans lock på Cowboy går tabt. Endnu engang var det dog Ferneten, der reddede dagen!

The Backstabbers angriber igen. Anton og Heinze flyver i formation og tvinger de irakiske piloter til at gå i panik. Et missil fra hver Backstabber, og der er nu henholdsvis et MiG-23 og et MiG-25 vrag på vej mod ørkenoverfladen.

Mejling hjælper atter holdet med situational awareness, og den femte og sidste fjendtlige jager, en fransk Mirage-III eksploderer i lav højde – skudt ned af Anton “Teflon” Stanchev. I sin bedste passiv-arrogante stil minder han Heinze over radioen om, at det nu står 3-2 i bandit kills til den yngre pilots favør. Heinze smiler ad den kække bemærkning og siger kun et enkelt ord, “Fernet.” som minder dem alle om, at halvdelen af Antons aktioner kun lykkedes takket være den mørke eliksir.

Magnus og Hald fyrer deres raketter af

Mullet får i mellemtiden fyret et par raketter af sted mod laboratoriet, da det lige akkurat er inden for rækkevidde. Den første af de skumle bygninger bryder ud i brand, men det meste af installationen er intakt. Rasmus “Tuna” Hald misser til gengæld med sine raketter.


Tur 4

Missionen ser ud til at lykkes og Hofmystikeren slapper af i sin stol og åbner endnu en Duvel. The Backstabbers’ bombefly flyver nu over laboratoriekomplekset. En iraktisk infanterienhed med håndbårne luftværn bliver udraderet, og holdet kaster nu deres bomber over laboratoriet. Hjulpet af sine egne eminente angrebsevner OG Fernet i blodet påfører Mullet en lang række fuldtræffere. Jeppe og Hald bidrager også, og snart ligger hele Saddams evne til at producere kemiske våben i flammer, støv og ruiner.

Holdet skal nu flyve tilbage, og heldigvis viser det sig, at efterretningerne holder. De har en rute gennem irakisk luftrum uden fjendtlig indblanding og er hurtig tilbage på USS George Washington, hvor Hofmystikeren og Stormesteren venter med kolde øl.

Iraks kapacitet til at udvikle kemiske våben bombet tilbage til stenalderen – takket være VFA-27 The Backstabbers

Debriefing

Missionen er en ubetinget succes. Skaden på iraktisk infrastruktur betyder, at fremtidige mål vil være nemmere at destruere. Og holdet får en del prestige efter bare én mission. Ingen fly blev skudt ned, om end især Heinze, Magnus og Mejling føler presset fra Stormesterens høje forventninger og risikoen for at blive skudt ned. Til gengæld viste missionen sig at give Mikkel “Eyes” Mejling akkurat den erfaring, han havde brug for, hvorved han gik fra “Green” til “Average”, hvad skill level angår. Fremover vil han ikke blot kunne hjælpe med situational awareness men også kunne guide sine holdkammerater og øges deres træfsikkerhed mod fjendtlige fly.

Der kan ikke være tvivl om, at missionen forløb SÅ godt takket være det Fernet-inducerede boost, som Heinze stod for. Ellers havde det hele været markant tættere på den hårfine linje mellem succes og fiasko. De to Phoenix missiler og lufttankning var også dyre fornøjelser. Spørgsmålet er, om der vil være råd til den slags luksus fremover.

Men kampagnen fortsætter og Saddam fortsætter indædt med at kæmpe imod. Følg med næste gang VFA-27 The Backstabbers går til angreb på de irakiske styrker – sandsynligvis med deltagelse af den legendariske Stormester himself.