Ved spyddet

Ved spyddet

posted in: Logbog | 0

Året er 331 f.Kr. Alexander den Tredje af Makedonien har invaderet det persiske imperium med en styrke på omkring 40.000 makedonere og allierede hjælpetropper (For ikke at glemme den uafhængige observatør og mester i krigens love: Stanislavos). main-qimg-a9d714d844953918623a30a719b25ac1Invasionen er oprindeligt en hævnaktion for den persiske invasion af Grækenland under Xerxes, der ledte til slaget ved Thermopylæe.De persiske horder tæller det dobbelte af den makedonske hær, måske endnu flere. Alexanders betroede general Parmenion har foreslået et natligt angreb, men det afslår Alexander. Han vil ikke stjæle sin sejr som en gemen tyv, men vinde den ved sit spyd.

Darius har mønstret en enorm hær. Stærk på kavaleri rekrutteret fra de baktriske satrapier og fra allierede skytiske stammer i østen. Disse er placeret på flankerne. I sit center er Darius selv placeret sammen med sin livgarde af 10.000 elitetropper, Athánatoi, kaldet udødelige da deres styrke til enhver tid fastholdes på 10.000 mand. Tæt på sig har Darius desuden en mindre styrke af græske forrædere, der tjener i hans hær som hoplitter. I centeret er desuden en mindre gruppe indiske krigselefanter samt stridsvogne. Slagmarken er udvalgt og nøjsomt bearbejdet for at tillade disse stridsvogne den maksimale fart og gennemslagskraft.

Alexanders mindre styrke er primært udgjort af falanksen, det tunge makedonske infanteri, der indtager centeret sammen med allierede græske hoplitter. Med sig har han lette tropper fra Kreta og Thrakien og ikke mindst kavaleriet, vigtigst deriblandt sine hetairoi-ryttere, companions, frygtede kavalerister og tidens absolut fineste choktropper. Sidstnævnte er placeret på ærespladsen på Alexanders højre flanke og den 25-årige konge leder dem personligt.

 

Hærenes opsætning:

 

Slaget:

Alexanders første træk er at beordre sine lettere tropper fremad. Det lette kavaleri rykker frem og bueskytter hentet fra Kreta løber frem i centeret og beskyder Darius’ elefanter og stridsvogne. Det lykkes ikke at såre selve krigselefanterne, men de store bæster bryder sig ikke om pileregnen og går amok og sårer nogle af de persiske tropper, der er for tæt på.
Darius er ikke langsom om, at besvare beskydningen med sine egne lette tropper samt at beordre de hidsige elefanter længere tilbage i geledderne, hvor de kan skærmes mod pile og spyd.

Alexanders lette kavaleri på den venstre flanke gør udfald mod perserne, som responderer med pile og kastespyd, men ingen yderligere kampe opstår.

På den højre flanke har perserne rykket flere af deres lette tropper samt stridsvogne fremad. Alexander beordrer sit eget kavaleri fremad og blæser til angreb! Alexanders chokkavaleri tordner fremad og spidder perserne på deres spyd.220px-Macedonian_Army_Thessalian

Persisk blod flyder, men Alexanders tropper er afskåret fra hovedstyrken nu. Den unge general overvejer at standse kavaleriangrebet for nu og lade de tunge falangister engagere den persiske linje. Alexander har måttet gennemgå meget for at nå til denne dag. Han er blevet såret af økser af sværd og bliver han en gammel mand, vil hans skulder formentlig smerte, der hvor et katapultmissil ramte ham i skulderen efter at have gennemboret hans skjold – det er ikke nu, at Darius skal have muligheden for at erobre initiativet. Alexander beordrer endnu et kavaleriangreb. Hans ryttere indtager deres kileformation og tordner mod fjenden.
Persere falder til højre og venstre og makedonerne kan lugte sejren, men nu går perserne til modangreb. Baktrisk og skytisk kavaleri samt indiske stridsvogne omringer Alexander.

Alexanders livgarde har dog ingen intention om at svigte deres konge nu. Flere af Alexanders betroede kavalerister falder, men de sælger deres liv dyrt. Alexander er fortsat uskadt og klar til at færdige gøre hvad han startede, da han krydsede Hellesponten for fire år siden og kastede sit spyd i Anatoliens kyst for at gøre krav på hele Asien som sit spydvundne land.

Darius Battle_of_Gaugamelahar sat den baktriske satrap Bessus til at kommandere kavaleriet på persernes venstre flanke og Alexander styrer nu direkte mod ham for at oprulle den persiske flanke og drive hele Darius’ hær på flugt. I et endeligt og altødelæggende angreb udsletter Alexander Bessus’ kavaleri og baktrieren selv. Persernes venstre flanke er i vild panik og tager flugten. I centeret af den persiske hær må en lamslået Darius den Tredje se til, mens en blodindsølet Alexander nu styrer lige imod ham. Den kujonagtige perserkonge tager flugten i sin stridsvogn og efterlader sine langsommere fodsoldater uden deres konge og general. Alexander har vundet dagen og hele det persiske imperium ligger for hans fødder.

wedge17626501_10154873520545412_8174998340279460488_n17626296_10154873520540412_6597771430237378552_n17457259_10154873520530412_859279529947621433_n