Gloom

posted in: Spil | 0

gloom-mediumDin søster fik hæslige bylder, din mor blev brændt til døde af en vred hob af bønder, din far blev spist op indefra af parasitter, din bror blev mobbet af dværge, og din kusine blev jaget bort af frådende pudler. Men ikke alt er som det skal være, for pludselig begynder alting at gå i den forkerte retning!

Hvordan kunne det ske? Du blev valgt som borgmester, lykkeligt gift og velsignet af biskoppen! Og som om det ikke var galt nok, tog du dig selv i at blive glædesramt, da en flok ællinger passerede din vej i morges. Det er som om hele verden har rottet sig sammen imod dig. Men bare rolig; du smiler skælmsk bag skægget, for kun du ved hvilke katastrofer, der snart rammer det sidste levende medlem af familien fra Blackwater Watch. Åh stakkels fætter Mordecai; indavl bliver i sandhed den mindste af dine bekymringer…

Antal spillere: 2-5 (bedst med 3-5)

Varighed: 60-120 minutter

Grad af tilfældighed: Mellem til stor. Afhænger af træk af kort og roleplaying.

Indehaver af spillet: Rentemeisteren

Reglerne: Reglerne. (Ingen BB&B house rules pt.)

Side på BoardGameGeekHer


Gloom er et fun game med streg under fun. Spilleren styrer en familie af bizarre personager lige fra den indavlede fætter Mordecai, over cirkussets skæggede mand til den zombie-lignende teddybamse Grogar. Spillets mål er at blive den, der først formår at slå samtlige familiemedlemmer ihjel… og gerne sørge for at de alle dør så ulykkelige som overhovedet muligt. Undervejs sørger man således for at opbygge et bjerg af tragedier for sine egne familiemedlemmer, mens man samtidig forsøger at gøre alle andre lykkelige og tilfredse. Spillet er bygget op som et enkelt kortspil, men spillets egentlige spilværdi ligger i alle de gakkede historier, man fortæller, mens man langsomt udpiner de stakler, man har taget under sine vinger.

Spillets grundmekanikker

Grundstenen i Gloom er spillets særlige gennemsigtige plastikkort. Hver spiller har fem familiemedlemmer, der ligger face-up foran spilleren. Spilleren kan herefter vælge enten at lægge en negativ modifier på sit eget kort, som f.eks. menaced by mice (husk på, at det i Glooms dunkle verden er en god ting) eller at lægge en positiv modifier på en modstanders familiemedlem som f.eks. Was Popular at Parliament. De forskellige modifiers kan kombineres, så en spiller i løbet af flere ture kan opbygge en særdeles stor mængde ulykke omkring et eller flere af sine familiemedlemmer.

Når tiden er inde, kan man som spiller spille et Untimely Death-kort, der brutalt og effektivt slår et familiemedlem ihjel. Det skal kraftigt undersreges, at man selvfølgelig ikke kan slå lykkelige familiemedlemmer ihjel. Kun oprigtigt ulykkelige mennesker kan opnå dødens barmhjertige kys i Glooms dystopiske spilunivers. Spillet slutter, når en spiller har mistet alle sine familiemedlemmer. Herefter tæller man så alle afdøde familiemedlemmers ulykke sammen, og den, der har opbygget den største ulykke, er dermed vinderen af Gloom.

Det vigtigste element i Gloom er dog hele det narrativ, man bygger op omkring sin familie. Når man spiller Mocked by Midgets-modifieren på stakkels fætter Mordecai, fortæller man også i langstrakte detaljer, hvordan den stakkels mandsling, der grundet sin indavl havde flere lemmer end en hjord af blæksprutter, blev mobbet af byens dværge, der kun var halvt så deforme som ham. Spillets længde varierer således også enormt meget, alt efter hvor kreative spillerne er.

Spiloplevelsen

Gloom kan nemt blive det sjoveste indslag i din uge. Spillets absurde præmis lægger op til, at de mere morbide afkroge af ens humor bliver udforsket. Man ender nemt med at tage sig selv i at skraldgrine over de mere og mere bestialske uhyrligheder, som man udsætter sine stakkels spilpersoner for.

Spillet er skabt med en stor mængde humor, men det kræver også at man tager sig tid til roleplay- og storytelling-elementet i spillet. Spiloplevelsen ligger således ikke i selve spilmekanikken, der isoleret set ikke er specielt sindsoprivende, men mere i den sociale og humoristiske interaktion, der foregår mellem broderskabets små-sadistiske stridsbrødre.