Small World

Small World | Board Game | BoardGameGeek

Ahh du elsker lugten af drageild i morgenluften. Du skuer ud over bakkelandskabet, hvor resterne af elvernes sidste købstad ligger i ruiner. Deres civilisation havde alligevel været i forfald i årtier, og det var på tide, at dine orker gjorde en ende på den. I din hånd ligger rapporten fra Østfronten, hvor dine dragebetvingende orker netop har nedbrændt de sidste rester af skovdværgenes byer. Er der overhovedet noget, der kan modstå dine hærgende horder?

Men hvad er det i horisonten? Det kan da umuligt være en gigantisk sværm af bevingede gnomer på vej mod dine orker. Og er det i virkeligheden ikke kolossale, ponyridende kæmper, der kommer ridende mod dig fra syd? En spejder rapporterer, at havene omkring dine kystbyer er overtaget af hærgende skeletpirater? Én ting er sikkert, denne verden er slet ikke stor nok til jer alle sammen! Alligvel griner du; it’s a world of (s)laugther after all!

Antal spillere: 2-5 (bedst med 3-5)

Varighed: 45-120 minutter (varierer efter antal spillere)

Grad af tilfældighed: Mellem. Terningeslag. Tilfældig sammensætning af racer og evner.

Indehaver af spillet: Rentemeisteren & Hofmystikeren

ReglerneReglerne (ingen BB&B house rules pt.). Spillets hjemmeside

Side på BoardGameGeekHer


I en lille fantasyverden skal spillerne vælge hver deres race med hver deres unikke evne. Commando Dwarves, Pillaging Wizards og Bivouaking Ghouls vil kæmpe om de knappe ressourcer i en (alt for) lille fantasyverden. Men som briterne opdagede det i det 20. århundrede, er imperial overstretch dog en meget virkelig ting, og på et tidspunkt er det bare på tide at lade sin civilisation gå i forfald for at give plads til en ny og yngre magtfaktor. Skeletter må vige for kæmper, mennesker for gnomer osv. Vinderen af spillet er den, der bedst formår at forsvare sin forfaldne eks-civilisation, mens han med sin nye aktive race erobrer strategisk vigtige punkter. Og nå ja, så selvfølgelig holder sig på god fod med alle de andre stridsbrødre, der selvfølgelig ikke prøver at jorde den, der er foran.

Spillets grundmekanikker

Grundsøjlen i Small World er kombinationen af racer (elvere, dværge etc.) og evner (heroic, seafaring etc.). Før spillet starter blandes bunkerne med racer og evner hver for sig, og som spillet skrider frem trækkes det øverste kort fra hver bunke. På den måde kombineres racer og evner tilfældigt hver gang, hvilket giver spillet en enorm replay value. Selvom man i sidste spil så hvordan berserking amazons dominerede spillet, kan det i næste spil sagtens være, at de samme amazoner med evnen diplomat, slet ikke er et godt valg.

Spilleren starter sin tur med at vælge én af seks race-evne kombinationer. Spilleren kan enten gratis vælge den kombination, der ligger ham nærmest, eller betale sig fra at tage en anden race. Der ligger således et strategisk element i enten at tage den måske lidt dårligere, gratis race i stedet for at betale 5 point for den lidt bedre kombination.

Spilleren skal nu fordele sine tropper ud på de områder, han ønsker at erobre startende fra et af spillebrættets yderste territorier. Det kræver i udgangspunktet to enheder at snuppe et territorium, men ligger der en pap-brik i territoriet, kræver det en ekstra enhed. Eksempelvis: Et territorium med et bjerg (markeret med en pap-brik) og to fjendtlige tropper (to pap-brikker) kræver 5 enheder at indtage: ‘cause 2+1+2=5. Det gør selve kampdelen af spillet enormt overskueligt. Ved ens turs sidste angreb kan man også bruge en terning, der kan give alt fra 0-3 ekstra tropper til ens angreb.

Spilleren får point efter hvor mange territorier, han kontrollerer. Fem territorier giver fem mønter. Dog er der en del racer og evner, der gør, at man kan score ekstra point. For hvert område med en mine i får dværgene f.eks. en mønt mere, og en race, der har evnen swamp, får et ekstra point for hvert sumpområde, de kontrollerer

På et tidspunkt vil ethvert stort imperium have nået sin grænse. Man har måske opnået store territoriale gevinster eller mistet mange mænd i kampene. Spillet giver her mulighed for, at man lader sin race gå i forfald. Det betyder, at man ikke længere aktivt kontrollerer sine mænd, men de vil stadig genere point for de territorier, de kontrollerer. Det betyder, at ens trofaste elvere måske kan score deres ejer lidt flere point de kommende runder, but baby, it’s aaaaall downhill from here on. Turen efter får spilleren så lov til at vælge (eller købe) en ny race, og hele cyklussen starter forfra. En stor del af spillet afgøres af, hvorvidt man som spiller forstår, hvornår man har nået sin grænse, så man ikke spilder en tur på at forsøge at få sine seafaring ratmen til liiiige at holde en tur mere.

Spiller man f.eks. 5 personer, og alle spillere på banen har en aktiv race og en, der er i forfald, begynder man for alvor at føle, hvorfor spillet hedder Small World.

Spillet slutter efter tur ni, hvor alle spillere tæller deres mønter sammen. Her kan det blive afgørende, om man f.eks. har været en ødeland og har brugt 15 mønter på at købe racer igennem spillet.

Spiloplevelsen

Spillet i sig selv er enormt underholdende. Selvom spillets grundprincip er krig, er det alligevel nemt at sætte sig ind i og overstået relativt hurtigt. Desuden er spillet også designet med en stor portion humor, som gør, at det ikke bliver så traurigt, som eksempelvis visse WWII-spil.

Der er også indkorporeret en vis portion held i spillet, som muligvis kan opveje nye spilleres manglende erfaring. Trækker en ny spiller f.eks. en god race-evne-kombination uden at skulle betale for den, eller er vedkommende enormt heldig med terningen, kan det f.eks. godt afbalancere den rutinerede Small World-strategiker.

Small World har desuden en kolossal replay value, da der både er mange racer og mange evner, og at kombiantionsmulighederne mellem de to dermed er enormt høje. Det betyder, at to spil Small World meget sjældent føles ens.